Sayıştay başkanlığı tarafından yayımlanan "2020 Yılı Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu'nda" Mahallî İdareler itibarıyla en fazla tespit edilen on konu aşağıdaki şekildedir.
Tahsis Edilen ve Tahsisli Kullanılan
Taşınmazların Muhasebe Kayıtlarının Yapılmaması/Hatalı Yapılması |
Tapu Kayıtlarında İdare Adına Kayıtlı
Olan Taşınmazların Kurum Mali Tablolarında Yer Almaması (Fiili Envanter
İşlemlerinin Tamamlanmaması) |
Maddi Duran Varlıklar İçin Amortisman
Ayrılmaması |
Yazılım/Lisans/Patent/Telif Hakkı/Harita
Plan, Proje Alımları Niteliğindeki Gayrimaddi Hak Alımlarının Haklar
Hesabında Muhasebeleştirilmemesi |
Kıdem Tazminatı Karşılıklarının Ayrılmaması |
Maddi Duran Varlıklar İçin Ayrılan
Amortismanların Hatalı Hesaplanması |
Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında
Kayıtlı Olan Tutarlardan Tamamlanan/Geçici Kabulü Yapılanların İlgili Varlık
Hesabına Aktarılmaması |
Faaliyet Konusu Olmayan Giderlere
İlişkin Katma Değer Vergisinin İndirim Konusu Yapılması |
Maddi Duran Varlıklara İlişkin Değer
Artırıcı Harcamaların İlgili Maddi Duran Varlık Hesaplarında İzlenmeyerek
Doğrudan Giderleştirilmesi |
Verilen Depozito, Teminat, Güvence
Bedeli vb. Tutarların Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabında
Muhasebeleştirilmemesi |
Yukarda görüldüğü üzere;
Bugün hali hazırda idarelerde ki Sayıştay denetimleri muhasebe denetimi odaklı yürütülmekte ve tespit, bulgu ve eleştirilerin önemli bir kısmı muhasebe hataları ve muhasebe kayıtlarına dayanmaktadır.
Ayrıca muhasebe kayıtlarının düzeltilmesi sadece muhasebe ve yevmiye işlemlerinin düzeltilmesi manasına da gelmez. Muhasebe sonuçtur ve be nedenle sonuçların düzeltilmesi için sonuçlara giden yolunda düzeltilmesi gerekir. Bu nedenle muhasebe kayıtlarının düzeltilmesi, o idarede tüm mevzuatın düzeltilmesi adına atılmış çok büyük bir adımdır. Muhasebe kayıtlarının düzeltilmesi aynı zamanda gelirleri arttıran, giderleri azaltan bir çalışmadır. Muhasebe kayıtlarının düzeltilmesi üst yönetime sunulmuş çok önemli bir karar destek sistemi aracıdır. Bu açıdan muhasebe kayıtlarının düzeltilmesi denetime hazırlık çalışmalarının yanı sıra, kurumu iyi yönetmek, riskleri azaltmak, hata ve usulsüzlükleri gidermek adına yapılan önemli bir çalışmadır.
Bu kapsamda; kamu muhasebesi konusunda uzman ve muhasebe denetimi alanında görev yapmış tecrübeli ekibimizle, muhasebe verilerinin düzeltilmesi, mali raporların geliştirilmesi ve karar destek sistemlerinin muhasebeden beslenmesi, denetim riskinin azaltılması amacıyla bu konuda eğitim ve danışmanlık desteği vermekteyiz. Detaylı bilgi için muhasebe danışmanlığı sayfamızı inceleyebilirsiniz.
EMEVZUAT ekibi olarak; Değişen ve yenilenen mevzuatı takip ederek alanında uzman eğitmen kadromuz ile Ülke düzeyinde kaliteli eğitim ve danışmanlık hizmetleri vererek kurumları dünya standartlarının üzerine çıkarmayı amaçlamaktayız.